news-details
Društvo

U samoizolaciji 178 Tivćana

Dosadašnjim radom, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) obezbijedio je visok stepen primjene mjera za suzbijanje koronavirusa u Tivtu, i uslove za nesmetano funkcionisanje stanovništva i gostiju tokom ljetnje sezone, ocijenjeno je na sastanku tivatskog Tima koji je vodio zamjenik rukovodioca OTZS, komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić.

U skladu sa mjerama NKT, OTZS je predložio smanjenje neposrednih kontakata sa strankama u opštinskim organima i službama, i prijem zahtjeva elektronskim putem.

-U Tivtu je trenutno kod 12 osoba potvrđena infekcija koronavirusom, od toga su njih 11 građani Tivta, a jedna osoba je iz Budve, ali je uzorkovana u Tivtu. Svi pozitivni na koronavirus su dobrog zdravstvenog stanja, a njih sedam su asimptomatski slučajevi-kazala je epidemilog Jelena Mršulja.

Ona je naglasila da se posebna opasnost od prenošenja infekcije nalazi u velikim kolektivima, kafićima, marketima, na mjestima gdje je cirkulacija ljudi velika. Po riječima Mršulje, problem je i neadekvatno nošenje zaštitne opreme, u prvom redu maski, koje građani nose i po nekoliko dana zaredom.

Epidemiološki tim tivatskog Doma zdravlja, od početka tzv “drugog talasa” epidemije u Tivtu, uzorkovao je 250 osoba, dok je za sada iz laboratorija Instituta za javno zdravlje pristiglo oko 150 rezultata. Ukupno je, od početka epidemije u martu, testirano 605 osoba iz Tivta.

Sprovođenje izrečene mjere samoizolacije, kontroliše policija u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inpekcijom.

-Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, i u toku je tzv. treći krug kontrola sprovđenja izrečenih mjera samoizolacije-kazao je načelnik OB Tivat Dragan Kontić.

-Po podacima kojima raspolažemo, u Tivtu je trenutno 178 osoba u samoizolaciji, dok je od početka drugog talasa pojave koronavirusa u Tivtu, mjera izolacije izrečena za 276 lica-naveo je Kontić, uz napomenu da će tivatska policija nastaviti intenzivno sprovođenje mjera u saradnji sa svim relevantnim institucijama.

Na sastanku je istaknuto da se nakon isteka mjere samoizolacije, lice ponovo testira  na prisustvo koronavirusa.

Službenici Komunalne policije i Uprave za inspekcijske poslove, prema riječima direktora Uprave Jovice Stojkovića, svakodnevno sprovode kontrolu mjera koje propisuju nadležni organi i NKT, i zabilježen je visok stepen odgovornosti građana Tivta. Službenici ova dva opštinska organa su obišli i ugostiteljske objekte, kako bi ih upozorili na novu donešenu mjeru skraćenog radnog vremena.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat redovno sprovodi aktivnosti dezinfikovanja javnih površina u saradnji sa tivatskim Komunalnim predzećem. Po riječima komandira Zorana Barbića, na ovaj način tretirana je cjelokupna teritorija opštine, i sutra je u planu dezinfekcija javnih površina u kompleksu Luštica bej.

-Obezbijedili smo dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, ali i osnovne zaštitne opreme, i spremni smo za dalje djelovanje-naveo je Barbić.

Potpredsjednik opštine Dejan Maslovar pozvao je na pojačan stepen međusobne saradnje i pravovremene komunikacije, jer će uz stalne i intenzivne kontrole sprovedene od strane svih organa i institucija, imati rezultate na korist svih građana Tivta.

Na sastanku OTZS su bili i potpredsjednik Ilija Janović, načelnik Komunalne policije Novak Leković, sanitarni inženjer Marina Kordić iz tivatskog Doma zdravlja i direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tivat Alen Krivokapić.