news-details
Kultura

„Invazija boje” u Kotoru

Izložba slika “Invazija boje“ Vladana Ranđelovića, akademskog umjetnika iz Niša, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Otvarajući izložbu, Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti i članica Umjetničkog savjeta OJU “Muzeji“ Kotor, rekla je da često naziv izložbe ili slika na naslovnici kataloga kažu gotovo sve.

-Izložba ‘Invazija boje’ bazira se na kolorostički akcentovanim oblicima iz prirode. Slika na naslovnoj strani kataloga, spektar boja koji asocira na mrtvu prirodu, izlazi iz okvira zamišljenog ili realnog rama, težeći da se oslobodi stega i raspline, vodeći našu maštu u nedefinisan, nerealan, ali posebno lijep svijet gdje je suština ljepota, svjetlo i boja.

Umjetnik pred praznim platnom ima početnu ideju koja se kasnije, ličnom kreativnošću, trenutnim nadahnućem, usložnjava i poprima nekad neočekivan oblik i izraz-navela je Abramović.

-Ranđelović teži vizuelnom prikazivanju onog izvan dosega čula i svakodnevnog značenja. Na njegovim radovima, to je ono prikriveno, tajanstveno, izneseno sa neobičnom suptilnošću i umijećem-kazao je likovni kritičar dr Milun Lutovac prilikom otvaranja pređašnje Ranđelovićeve izložbe u Baru

Ranđelović je rođen 1975. godine u Nišu. Slikarstvo je diplomirao 1999. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini u klasi prof. Hilmije Ćatovića, a već 2000. postao član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Na prištinskom fakultetu je 2001. magistrirao vajarstvo. U zvanje docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje izabran je 2018. 

Imao je više od 50 samostalnih izložbi i 150 kolektivnih u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Češka, Kosovo), učestvovao je na preko 50 kolonija . Dobitnik je nagrade za slikarstvo „Momčilo Mitić“.

 Ovo je njegova druga izložba u Kotoru, nakon “Granične linije površine” u Gradskoj galeriji.

U Ranđelovićevom odsustvu, ispred organizatora obratio se upravnik galerije Predrag Janković, kazavši kako se izložba, uz pridržavanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, može pogledati sljedećih petnaest dana.

-Na slikama Vladana Ranđelovića preovladava asocijacija na jedan specifičan pejzaž zaustavljen u vremenu u kome, redukovanjem oblika iz prirode, ljudi, mrtve prirode, prirodnih elemenata tla, kombinovanih sa uvijek prisutnim pejzažem, stvara sebi svojstvenu vizuelizaciju posmatranog.

Na njegovim slikama sučeljavaju se osnovni elementi iz prirode, zemlja oličena u klisurama koje se spajaju, ili u obalama rijeke, sa razigranim oblicima svijetlog kolorita koji, pored osnovne statičnosti slike, bude maštu i razigravaju čula oblicima koji nalikuju na cvijetni aranžman-zaključila je Abramović.

+Fotografije> JU Muzeji Kotor